Haber

EYT’ye ilişkin kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Heyeti’nde Emeklilik Yaşına (EYT) ilişkin düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü. 375 numara tamamlandı.

İYİ PARTİ USTASI: EYT’LİLER BİR AN EMEKLİLİKLE BULUŞTU

Teklifin tamamı hakkında konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, EYT kanun teklifinin bir an önce Meclis’te geçmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. EYT’lilerin bekledikleri bu emekliliğe bir an önce kavuşmalarını istiyoruz.” Usta, grup olarak sohbetleri olabildiğince kısa tutacaklarını söyledi.

Prim ödeme gün sayısındaki kademeli artışın faturadaki en büyük eksiklik olduğunu savunan Usta, faturadaki prim gün sayısının 5 bin güne düşürülmesi için teklif sunduklarını bildirdi. Tasarı için hazırladığı etki analizinde Usta, düzenlemenin bütçeye 10 aylık yükünün hesaplandığını, ÂLÂ Parti Kümelenmesi olarak bu 15 yıllık yükün hesabını kendilerinin yaptıklarını söyledi.

Kanun çıkınca emekli olabileceklerin toplam 15 yıllık yükünün 548 milyar lira olacağını belirten Usta, “Bugün EYT’lilerden EYT’li olabileceklere kadar tüm sistemin 15 yıllık yükü bin lira. Sabit fiyatlarla 883 milyar TL.” söz konusu.

MHP’Lİ KALAYCI: BİR SÖZ DAHA GERÇEKLEŞTİ

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, 12 Haziran 2011’de yapılan seçimlerde ilk kez MHP’nin seçim beyannamesinde emeklilik yaşlarındakilerin mağduriyetlerinin giderilmesi konusuna yer verildiğini hatırlatarak, bu vaatlerin MHP’nin seçim beyannamelerinde de yer aldığını söyledi. 7 Haziran 2015, 1 Kasım 2017 ve 24 Haziran 2018. Kalaycı, “MHP’nin verdiği bir söz daha yerine getiriliyor” dedi. söz konusu.

Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile istikrara kavuştuğunu belirten Kalaycı, “Bu dönemde tarihi adımlar atıldı ve birçok alanda başarılar elde edildi. Türkiye terörle başarılı bir şekilde mücadele ederken, pandemiden kaynaklanan ekonomik sıkıntılar ve savaş ise, bölgesel ve siyasi sorunlara da maruz kalmaktadır.Küresel dayatmaları, ekonomik ve siyasi baskıları boşa çıkarmıştır.” sözlerini kullandı.

Türkiye’nin “öncü ülke Türkiye” yolundaki kutlu yürüyüşünü kararlılıkla sürdüreceğini kaydeden Kalaycı, “Hiç kimse toplum mühendisliği hesaplarıyla Türkiye’yi bir düzensizlik ve kaos ortamına sokamaz, ülkemizin gidişatını değiştiremez. Böbürlenme, dezenformasyon ve algı operasyonlarıyla bu milletin önüne geçemezler, durduramazlar, Türk milleti algı oyunu oynamaz, müşteriye inanmaz, adaletinden asla sapmaz.” değerlendirmesini yaptı.

HDP’Lİ GARO PAYLAN: BU RAN DÖNEMİ VATANDAŞLARIMIZI ÖLDÜRDÜ

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, AFAD’ın “Çok yakında Maraş merkezli bir deprem olacağını” bildiren raporunda bile “Siz buna yüzyılın felaketi diyorsunuz, yüzyılın cinayeti” dediğini belirtti. söz konusu.

Artçı sarsıntı olurken inşaatın yapılamayacağını savunan Paylan, “Vatandaşımızın bir daha deprem altında kalmasın diye jeolojik araştırma yapıp artçı sarsıntılardan sonra binalara başlamamız gerekiyor. Ama gün var mı? Hayır. ‘Mayıs’ta seçim yapacağım, Mart’ta temelini atmalıyım…’ Neden?’ Gücümü göstereceğim.’ Yapmayın arkadaşlar bu kiralık çark vatandaşımızın canına okudu.” ifadeleri kullandı.

Deprem bütçesi yapılmasını öneren Paylan, bütçeden boşa giden kaynaklar kesilerek şehirlerin deprem güvenli hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

CHP’Lİ BABA: DEPREMDE ÖLÜMÜN TERCİHİNİ DEVLET KARŞILAMALI

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, depremde hayatını kaybeden EYT’lilerin aylıklarının hak sahiplerine bağlanmasını talep ederek, “Primi eksik olan ve depremde hayatını kaybeden EYT’lilerin eksik primlerini devlet karşılamalı. hızlı bir şekilde tanışın ve ödeyin.” dedi.

AK PARTİ’Lİ AKBAŞOĞLU: OLURSA CUMHURİYET İTTİFAKI YAPAR

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, kanun teklifiyle kademeli geçiş sunulduğu iddialarının doğru olmadığını belirtti. Akbaşoğlu şunları söyledi:

“1999 yılı 8 Eylül öncesi ve sonrası olmak üzere iki farklı hukuki statü getiriyor. 9 Eylül 1999 öncesi yaş şartı yok. Ancak 9 Eylül 1999’dan bugüne kadar yürürlükte olan mevzuat aynı mevzuat.99 Türkiye’deki mevzuat bugüne kadar geçerli olup, o mevzuatta emekli olabilmek için üç şart aranmaktadır: Birincisi sigortalılık süresini doldurmuş olmak, ikincisi ise işe başlama tarihi itibariyle değişen kademeli ikramiye gün sayısını yarı yarıya doldurmuş olmaktır. 5 binden 5 bin 975 güne üçüncü şart Bu konuda AK Parti hükümetleri öncesinde ve bugün prestijiyle var olan üç şarttan, 1999 yılından bu yana yürürlükte olan mevzuata göre yaş şartını kaldırıyoruz. 1999 yılından önce sigortalılığa başlanan ve tabi olduğu çalışma süresini, sigortalılık süresini ve prim gün sayısını tamamlamış olanlara, yaşa bakılmaksızın herkese emeklilik hakkı getiriyoruz. l İşe başlayabilen çalışanlarımız İşin doğrusu, özü ve temeli budur. Bunun dışındaki değerlendirmeler asla haktan ve katadan bahsetmez.”

Akbaşoğlu, bunun önemli bir reform olduğunu vurgulayarak, “Bu düzenleme AK Parti’nin salgına, iktidar krizine, depreme, her şeye rağmen Cumhur İttifakı’nın ‘AK Parti yaparsa, yaparsa’ sözlerini nasıl yerine getirdiğini gösteriyor. yapar, Cumhur İttifakı yapar.’ O’nun sözünün nasıl etten kemikten yapıldığının tescilidir.” yorumunu yaptı.

habersiverek.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu