Ekonomi

Hindistan’da dünyanın en büyük seçiminde oy verme işlemi başladı

YENİ DELHİ – Hindistan, Başbakan Narendra Modi’nin üst üste üçüncü dönem tarihi bir başarı elde edip etmeyeceğini belirleyecek yedi günlük oy verme sürecine girerken bugün dünyanın en büyük seçim etkinliği başlıyor. Oyların 4 Haziran’da sayılmasıyla 1 Haziran’da sona erecek olan seçim yaklaşık bir milyar seçmeni kapsıyor.

Modi liderliğindeki Bharatiya Janata Partisi (BJP), yaklaşık iki düzine muhalefet partisinden oluşan bir koalisyonla karşı karşıya. Muhalefet, Modi’nin yönetimi tarafından tehdit edildiğini iddia ettikleri pozitif ayrımcılığın genişletilmesi, refahın arttırılması ve demokratik kurumların korunması vaatleri üzerine kampanya yürütüyor.

Seçimin bu ilk aşamasında, 21 eyalet ve bölgedeki 102 seçim bölgesinde 166 milyon seçmenin oy kullanması bekleniyor. Seçim öncesi anketler, dünyanın en hızlı büyüyen büyük ekonomisi unvanına sahip ülkede işsizlik, enflasyon ve kırsal kesimdeki sıkıntılara ilişkin kamuoyu endişelerine rağmen BJP’nin çoğunluğu kazanacağına işaret ediyor.

İlk iki dönemini aperatiflere benzeten ve ana yemeğin üçüncü dönemde servis edileceğini söyleyen Modi, iddialı bir ekonomik büyüme ve yoksulluğun ortadan kaldırılması platformu üzerinde kampanya yürüttü. Partisinin “Modi Ki Guarantee” başlıklı manifestosu, siyasete lider merkezli bir yaklaşımı vurgulayarak bir dizi reform ve halk yanlısı kararlar vaat ediyor.

Görevdeki Başbakan, Jawaharlal Nehru’dan sonra üst üste üç dönem kazanan ikinci lider olmak için yarışıyor. Kampanyasında Hindistan’ın Ay misyonu ve yolsuzlukla mücadele çabaları gibi çeşitli başarıları öne çıkarırken Hindu milliyetçiliği temalarına da yer verdi. Bununla birlikte, BJP’yi eleştirenler tarafından Hindistan’ın Müslüman azınlığına yönelik tutumuna ilişkin suçlamalar yöneltilmiş ve parti bu suçlamaları sürekli olarak reddetmiştir.

INDIA ittifakı olarak adlandırılan muhalefet, BJP’nin işsizlik ve fiyat artışları gibi kilit konuları ele alışını eleştirmiş, Kongre partisi lideri Rahul Gandhi Modi’yi bu konulardan kaçınmakla suçlamıştır. İttifak, birleşik bir cephe sunmakta zorluklarla karşılaştı ve hükümetin tutuklamalar ve vergi talepleri yoluyla kampanya çabalarını engellediğini iddia etti.

Delhi Hindu Koleji’nden siyasi analist Chandrachur Singh BJP’nin avantajlarını kabul etmekle birlikte karşılaştıkları önemli zorluklara da işaret etti. Muhalefetin bölünmüşlüğünün seçmende hayal kırıklığına yol açtığını ve bunun da BJP’nin liderliğini sürdürmesine olanak sağlayabileceğini belirtti.

Hindistan bu önemli seçim aşamasına girerken, dünya Modi’nin BJP’sinin ülkenin geleceği üzerindeki hakimiyetini gerçekten güçlendirip güçlendirmeyeceğini veya muhalefetin önemli bir meydan okuma yapıp yapamayacağını görmek için izliyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

yenipazarhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu