Ekonomi

İnşaat malzemeleri sanayi endeksi Haziran’da 71,10 puan oldu

Rapora göre, depremin olumsuz etkilerini ve seçim belirsizliğini geride bırakan iş makinası sektörü, haziran ayında iş günü sayılarında yaşanan önemli düşüşe takıldı. Ekonomide güven ve beklentiler konusunda rasyonel yere dönüşün yarattığı iyimserlik, haziran ayında yerini temkinli bir durgunluğa bıraktı.

Mevsimselliğin sektöre katkısı sınırlı kaldı

Türkiye İMSAD raporuna göre Haziran ayında çalışılan gün sayısının az olması nedeniyle sınırlı kalan Bileşik Endeksi bir önceki aya göre 0,35 puan azalarak 71,10 puana geriledi. Haziran ayında yurt içi satışlar, üretim, ihracat ve cirolar durağanlaşırken mevsimselliğin segmente katkısı sınırlı kaldı.

Bileşik Endeks yılın ilk yarısında dalgalı ve durgun bir trendde kalırken, yılın ikinci yarısında performansı büyük ölçüde yeni ekonomi politikaları ve dış piyasa koşullarının belirleyeceği vurgulandı. Rapora göre haziran ayında iş günü sayısındaki azalma da faaliyetleri olumsuz etkiledi. Haziran ayındaki mevsimsellik ise endekse olumlu katkı yaptı. Tüm bu gelişmeler sonucunda Haziran ayında alt faaliyet kümelerinde sınırlı hareketler yaşandı.

İş günü sayısındaki önemli düşüşe rağmen ihracat ve üretimdeki artış dikkat çekerken, Faaliyet Endeksi Haziran’da bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak 137,8 puan oldu. Seçim sonrası belirsizliklerin en aza indirilmesi ve ekonomide rasyonel politikalara dönüş tercihi de Faaliyet Endeksi’ni olumlu etkiledi.

Güven endeksi yurt içinde azaldı, ihracatta arttı

Türkiye İMSAD raporuna göre Mayıs ayında belirgin bir artış gösteren Güven Endeksi, Haziran ayında yine sınırlı ölçüde gerilemiştir. Raporda, ekonomide rasyonel bir tabana dönüş tercih edilse de, güveni destekleyici uygulamaların görülmesi gerektiği belirtildi.

Buna göre Haziran ayında İnanç Endeksi bir önceki aya göre 0,47 azalarak 34,23 puan oldu. Haziran ayında iç piyasalara güven bir miktar gerilerken, ihracat piyasalarına güven bir miktar arttı. Rapora göre Haziran ayında gerileyen bir diğer alan Beklenti Endeksi oldu. Beklenti Endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu