Sağlık

Kovid salgınının verdiği zarar araştırılıyor. Covid salgınının izleri…

Türkiye’de ve dünyada “damar trombozu” olarak adlandırılan damar tıkanıklığına bağlı hastalıkların, uzman hekimler tarafından yapılan araştırmalarla özellikle erken yaşlarda daha sık görülmeye başlandığı belirtildi. Kovid olup güzelleştikten sonra hastada yeni sağlık sorunları; Kalp krizi, damar tıkanıklığı gibi durumlar göz önüne alındığında virüsün bıraktığı etkilerden bahsetmek mümkün.



COVID-19 İŞLETMEYE ZARAR VERDİ Mİ?

Yapılan araştırmalara göre 12 bine yakın COVID-19 hastası muayene edildi ve değerli bir klinik çalışma yapıldı. Bu araştırmanın sonuçlarına göre COVID-19 virüsü bulaşan kişilerde ve özellikle akciğer tutulumu olan kişilerde kan ve lenf damarlarında hasar tespit edildiğine dikkat çekildi.

Özellikle pandemi ve damar hasar ve tıkanıklıklarının COVID salgınından mı yoksa aşılardan mı kaynaklandığı sorusu halen araştırma konusu. Bilimsel çalışmalara göre damar tıkanıklığının oluşmasında bazı etkenler vardır.

Bunlardan en değerlisi endotel hasarı dediğimiz damarlarımızın en iç tabakasındaki hasardır. İki, hiper pıhtılaşabilir olarak adlandırdığımız aileden kalıtsal ve sonradan pıhtılaşmaya yatkınlık. Ve son olarak tıpta “durgunluk” dediğimiz ve halk arasında hareketsizlik olarak tabir ettiğimiz faktörler etkilidir.

VİRÜS BİTMEDİ, GİZLENMEYE DEVAM EDİYOR

Uzun süre hareketsizlik, yani hareketsiz seyahatler, hastalıklar nedeniyle uzun süre yatakta kalma nedeniyle kan akışının yavaşladığı durumlarda, ailesinde damar tıkanıklığı öyküsü olanlar dikkat etmelidir çünkü damar tıkanıklıkları artık erken dönemdedir. yaş.

Bunun en önemli sebebi ise COVID -19 virüsünün vücuda yerleştiğinde kanı oluşturan plazmayı parçalayarak damarların endotel denilen en iç tabakasını yok ederek damar tıkanıklığına neden olmasıdır.

Damar tıkanıklıklarının görülme sıklığı aşılardan bağımsız olarak ve öncelikle COVID -19 virüsünün etkilerine ve bireysel faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle virüsün hala aramızda yaşadığının bilincinde olarak sağlığımıza eskisinden daha fazla dikkat etmeli ve virüsün bırakabileceği olası zararlardan kendimizi korumalıyız.

cavdir-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu