Dünya

Kuru meyve sektöründen TÜBİTAK ile işbirliği

İZMİR (İGFA) – Türk kuru meyve şubesi; Üretim ve ihracatta dünya lideri olan çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı başta olmak üzere kuru meyvelerde Ar-Ge ve inovasyon stratejilerini belirledi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “Kuru meyve bölümü geçmişten günümüze çok şey kattı. Sürdürülebilirlik artık dünyanın en değerli gündem maddesi. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat’ı ilan etti. 30 yıldır tüm paydaşlarımızla, üniversitelerimizle, tarımsal emek teşkilatlarımızla, oda ve borsalarımızla çok keyifli işler yaptık. Enstitülerimiz 50-60 yıl öncesine dayanmaktadır. Çekirdeksiz kuru üzüm üretimi ve ihracatında dünyada lider konumdayız. 10-15 bin ton olan incirden 100 bin ton incire geldik. Kayısı başka bir başarı öyküsüdür. 20-25 tondan 100 bin tonun üzerine çıktık. Tüm dünyaya sağlıklı eserler gönderiyoruz. Bu sağlıklı çalışmayı insanlığa en doğru şekilde sunmak temel ilkemizdir.” söz konusu.

Başkan Işık, “Artık yeni bir dönem başlıyor. İnovasyon ve Ar-Ge çalışmalarımızı TÜBİTAK ile birlikte yürüterek ülkemizi dünyada farklı bir noktaya taşıyacağız. EİB olarak bu süreci başlatıyoruz. Bunu sadece kuru meyvede değil tüm Tarım Birliklerimizle başarmak istiyoruz. Tüm ülkeler Ar-Ge inovasyon çalışmalarına çok fazla devlet desteği veriyor. Bu tabandan nasıl yararlanacağımızı bilmemiz gerekiyor. Tüm kurumlarımızı bir araya getirerek üniversitelerimizle kendi iç projelerimizi hayata geçireceğiz, ardından global projelerden pay alacağız. Hiçbir altyapı resen gelişmez.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu