Haber

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan okullara son dakika tatil kararı

Milyonlarca veli ve öğrencinin merakla beklediği yarıyıl tatili düzenlemelerinin detayları belli oluyor.

ARAMA TATİLLERİ DEVAM EDECEK AMA EĞİTİM-ÖĞRETİM GÜNLERİ ARTACAK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yarıyıl tatiliyle ilgili herhangi bir değişiklik yapmayacak. Kasım ve Nisan aylarındaki yarıyıl tatili uygulamasına devam edilecek.

Ancak Sabah gazetesinde yer alan habere göre Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimin çalışma günlerinin uzatılmasına yönelik bir çalışma hazırlamaya başladı. Yani tatiller devam edecek ama öğrenciler daha uzun süre okula gidecek.

Beklenen düzenlemeyle eğitim ve öğretim iş günlerinin 180 günden 200 güne çıkarılması hedefleniyor.

Daha önce açıklanan takvime göre 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı 9 Eylül 2024 tarihinde başlayacak. Yaz tatilinin kısaltılarak toplam eğitim çalışma gününün uzatılması planlanıyor.

Türkiye’de eğitimin iş günü, birinci dönemde 90 gün, ikinci dönemde 90 gün olmak üzere toplam 180 gündür. Eğitim çalışma günleri, resmi tatil günleri, ulusal ve dini bayramlar ve hafta sonları çıkarılarak hesaplanır. Yani öğrenciler bir eğitim-öğretim döneminde toplam 180 gün okula gitmektedir.

Ancak kar tatili, olumsuz hava koşulları gibi nedenlerden dolayı bu süre kısalıyor. Tatilden önceki ve sonraki hafta dersler açısından verimsiz olduğundan, gerçekte 180 olan eğitim çalışma günleri en az 160 güne düşürülüyor. Gelişmiş ülkelerde bu süre 200 günün üzerindedir.

Finlandiya, Hong Kong, Almanya ve Yeni Zelanda’da bir öğrenci yılın 190 günü okula gidiyor. Okula gitme süresi Singapur’da 193 gün, Kanada ve Şanghay’da 194 gün, Hollanda’da 200 gün, Japonya’da 210 gün ve Güney Kore’de 220 gündür.

YAZ TATİLİ AZALILABİLİR

Eğitim ve öğretim çalışma günlerinin 200 güne çıkarılması amacıyla yaz tatili süresinin kısaltılabileceği öğrenildi.

Türkiye’de yaz tatili dönemi, yarıyıl tatilinden 13 hafta önceydi. 2019-2020 eğitim-öğretim yılından itibaren bu süre 11 haftaya indirilmiştir. Ancak diğer ülkelerle karşılaştırıldığında bu süre oldukça uzundur.

Yeni Zelanda 5-6 hafta, Güney Kore, Japonya, Hollanda, Singapur, Hong Kong 6 hafta, Almanya 6-6,5 hafta, Tayvan, Şanghay 9 hafta, Finlandiya ve Amerika 10-11 hafta, Estonya 11,5 hafta bulunmaktadır. İsveç’te öğrencilerin 10 hafta, İngiltere’de ise 6 hafta yaz tatili vardır.

haberdodurga.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu