Haber

Portekiz Parlamentosu, 5 yılda iki kez veto eden ötenazi yasasını bir kez daha onayladı.

Portekiz Parlamentosu, son 5 yıldır ülke gündeminde olan ve Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa tarafından iki kez veto edilen ötenazi hakkına ilişkin yasa tasarısını üçüncü kez kabul etti.

Portekiz’de tek başına iktidarda olan Sosyalist Parti (PS) ile muhalefetteki Liberal İnisiyatif, Sol Blok ve hayvan hakları savunucusu İnsan-Hayvan-Doğa partilerinin desteğiyle ötenazi yasa tasarısı Meclis’te onaylandı.

Ana muhalefetteki sağcı Sosyal Demokrat Parti (PSD), sağcı Chega ve Portekiz Komünist Partisi tasarıya karşı oy kullandı.

Hem PSD hem de PS’nin ötenazi yasasını referanduma götürme girişimleri başarısız oldu.

Cumhurbaşkanı Rebelo de Sousa’nın son 5 yılda iki kez veto ettiği yasa tasarısına ilişkin duruşu belirsizliğini koruyor.

Tasarıya göre, “sadece ciddi ve tedavi edilemeyen hastalıkları veya ağır yaralanmaları olan yetişkinleri kapsayan” ötenazi, hastalar temel psikolojik tedavi gördükten ve en az iki aylık bir bekleme süresinden sonra uygulanabilecek.

Tasarıda ötenazi, “bir kişinin kendi kaderini tayin etme konusundaki temel hakkı ve kişinin kendi kararıyla bir sağlık uzmanı tarafından yönetilen tıbbi yardımlı ölüm” olarak tanımlanıyor.

Başkan Rebelo de Sousa, Meclis’te kabul edilen yasa tasarısına “hızlı yanıt” vereceğini, dile geçmişte getirdiği çekinceleri dikkate alarak en uygun yolu bulacağını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu