Ekonomi

Ticaret Bakanlığı’ndan cari açık açıklaması

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

İhracatımızın Temmuz ayı verileri olarak tarihin en yüksek rakamı olarak Temmuz ayına gelmesi bizleri sevindirirken, bazı bölümlerde ve çalışmalarda deprem yaralarının iyileşme sürecinde ithalatın artması ve bunun sebepleri de gündemimizde değerli bir yer tutmaktadır. İhracatımızın Temmuz ayı verileri olarak tarihin en yüksek rakamı olarak Temmuz ayına gelmesi bizleri sevindirirken, bazı kesik ve eserlerde beyin sarsıntısı yaralarının iyileşmesi sırasında ithalatın artması ve bunun sebepleri de gündemimizde değerli bir yer tutmaktadır. . Öte yandan Ticaret Bakanlığımız iç ticaretteki istikrarı yakından takip ediyor.

Vatandaşlarımızın ihtiyaç duydukları her esere kolayca ulaşabilmeleri ve uygun fiyatlara satın alabilmeleri için gerektiğinde ihracatta veya ithalatta iş bazında değişiklik yapılabilmektedir. Bu bağlamda, küresel ısınma ve bunun sonucunda Akdeniz havzasında yaşanan kuraklık nedeniyle başta İspanya ve İtalya olmak üzere birçok ülkede zeytinyağı ve zeytinyağı üretimi büyük zarar görmüş ve küresel ölçekte zeytinyağı fiyatları fırlamıştır. Bu durumda zeytinyağı ihracatçılarımız bu pazardan daha fazla pay alabilmek için ihracatlarına hız vermeye başladılar.

Ticaret Bakanlığı olarak ihracatımızın artması bizleri sevindirdi. 2022/23 döneminin ilk dokuz aylık döneminde (Kasım-Temmuz dönemi) toplam zeytinyağı ihracatımız bir önceki dönemin aynı dönemine göre; tedbir bazında %240 artarak 136,5 bin ton (632 milyon USD) oldu. Kutulu zeytinyağı ihracatımız tedbir bazında %3 artarken, dökme zeytinyağı ihracatımız 5,5 kat (%536), fıçı ihracatımız ise 4 kat (%394) arttı. İspanya’ya ihracatımız 21 kat (%2119), İtalya’ya ihracatımız ise 44 kat (%6273) arttı.

Ancak son haftalarda hem iç tüketim pazarındaki ihracat ve stoklamadaki büyük artış hem de arz arz kaygısı nedeniyle zeytinyağı fiyatlarının hızla yükselmeye başladığını gözlemleyen Ticaret Bakanlığımız. Bir kuruş fon kesintisi uygulaması getirmek zorunda kaldı.

İhracatçı üretici ve tüketici departmanları ile istişarelerimiz ve Tarım ve Orman Bakanlığımız ile sistematik uyumlaştırmamız çerçevesinde dökme ve varil zeytinyağı ihracatının tescil süreci 31 Temmuz 2023 tarihinde yeni hasat dönemi başlayana kadar askıya alınmıştır. yakın gelecekte. Katma değeri yüksek kutulu ve ambalajlı zeytinyağı ihracatımızda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Bolluk döneminde katma değeri yüksek ve fiyatları yüksek zeytinyağı ihracatımızı görmekten mutluluk duyuyoruz. Ancak yurt içi tüketimde yüksek fiyatlarla vatandaşlarımızın mağdur olmasına izin vermiyoruz. Nitekim varil ve dökme zeytinyağı ihracatını kısıtlama kararımız iç piyasada yükselen fiyatları kısa sürede geri çekecektir. Önümüzdeki dönemin resmini görmeliyiz. Yeni dönemde Akdeniz’de kuraklığın devam etmesi ve zeytin üretiminin düşük olması durumunda zeytinyağı daha da hassas bir ürün olacak ve bu ürünün üretimi ve bölgeye ulaştırılması için Devletimizin ve ilgili tüm bakanlıkların farklı önlemler alması gerekebilecektir. vatandaşlar.

Tarımda gıda ürünlerinde stabilite en çok iklim ve meteorolojik kurallardan etkilenir. Nitekim geçtiğimiz kışın sakin ve kurak geçmesi, başta buğday olmak üzere tahıl ürünlerinde karar vericilerde endişe yarattı. Ancak bahar aylarında aldığımız verimli yağışlar ve devletimizin üretim ve fiyat tabanları neticesinde birçok tarımsal çalışmada istenilen düzeyde üretim artışı sağlanmış ve üreticilerimizin yüzünü güldürmüştür. En değerli çalışmalarımızdan biri olan hububatlarda buğday ve un fiyatlarında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Ticaret Bakanlığı olarak, üretim bazında arz, talep ve stok sayılarını dikkatle izleyerek, Tarım ve Orman Bakanlığı ile istişare ve uyum içinde, yurt içi fiyat düzeyi ve ihracat artışı ortamında istikrarlı bir politika sürdürüyoruz, tüketim, ihracat ve ithalat rakamları.

Zeytinyağının iç tüketim fiyatını düşürerek vatandaşlarımızı savunmayı ve ihracatçılarımızı kutulu ambalajda katma değeri yüksek zeytinyağı ihraç etmeye yönlendirmeyi amaçlayan bu karar, sadece dökme ve fıçı zeytinyağının tescil edilmemesi uygulamasıdır. yeni hasat dönemine kadar ihracat Kutulu ambalaj ile ihracatta herhangi bir kısıtlama yoktur. Önceliğimiz halkımızın menfaatidir ve bu doğrultuda atılan adımların etki ve sonuçları izlenerek süreç yürütülmektedir. Ayrıca Ankara ve İstanbul’da araç stoklanması ile ilgili bazı raporlar ile basına yansımayan diğer raporlar Ticaret Bakanlığımız tarafından takip edilmektedir. Bu konuda kanunların Ticaret Bakanlığımıza verdiği yetki çerçevesinde azami cezalar uygulanmaktadır.

Öte yandan yaz sezonunda turizm yoğunluğunun artması nedeniyle turistik bölgelerde fahiş fiyatlar uygulayan bazı işletmelerin varlığı ve daha da önemlisi müşteriler arasında ayrımcılık yapan bazı işletmelerin varlığı halen ortadadır. Bu dönemde aldığımız şikayetlerin Özellikle giyim kuşamları, yaşam tarzları, etnik kökenleri veya inançları nedeniyle insanlara “insan buraya giremez” gibi insanlık dışı uygulamalar yapanlara en ağır yaptırımların uygulanması için gerekli denetimler ve çalışmalar da yapılıyor. Vatandaşlarımızdan ricamız, bu tür çağ dışı uygulamalar da dahil olmak üzere ölçek dışı her türlü uygulamanın derhal yerel yönetimlerimize ve Ticaret Bakanlığımıza bildirilmesidir. Gerekenin yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın.

nurhakajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu