Haber

AB Dışişleri Bakanları Türkiye-AB İlişkilerini Değerlendirecek

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dışişleri bakanları, 20 Temmuz’da gerçekleştirecekleri toplantıda Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirecek.

Brüksel’de yapılacak AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, geçen ayki toplantıda görüşülmesi planlanan ancak bir ay ertelenen Türkiye ile ilişkiler birçok gündem maddesiyle birlikte ele alınacak.

İsmini vermek istemeyen üst düzey bir AB yetkilisi, Türkiye ile ilişkilerin Birlik için en önemli ilişkilerden biri olduğunu belirterek, üyelik süreci durmuş olsa da Türkiye’nin “hala aday ülke” olduğuna dikkat çekti.

AB ülkelerinin başkanlarının son görüşmelerinde AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’den Türkiye ile ilgili bir rapor hazırlamasını istediklerini hatırlatan AB yetkilisi, bu raporla ilgili ilk görüş alışverişinin 2019’da gerçekleştirileceğini bildirdi. Perşembe günü yapılacak toplantıda.

AB’den diyaloğa vurgu

AB tarafı, son dönemde Türkiye’nin dış politikasında bazı değişiklikler gördüklerini ve bu bağlamda “Türkiye’nin AB’ye karşı tutumunu test etmek ve ilişkilerin önümüzdeki aylarda nereye varabileceğini görmek” istediklerini vurguluyor.

Kıbrıs sorunu başta olmak üzere Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz gibi konularda Türkiye ile AB arasında görüş ayrılıkları olduğunu hatırlatan AB yetkilileri, değerli bir ülke olan Türkiye ile iletişim kanallarını açık tutmak ve diyalog içinde olmak istediklerinin altını çiziyor. .

Tahıl anlaşması için BM ve Türkiye’ye tam destek

AB, Rusya ile Ukrayna arasında Karadeniz Tahıl Girişimi’nin sürdürülmesi için Birleşmiş Milletler ve Türkiye ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini de belirtiyor.

AB yetkilileri, tahıl anlaşmasının devamı için BM ve Türkiye’nin arabuluculuk faaliyetlerine tam desteklerini ifade ediyor.

AB bakanları Blinken ile Türkiye’yi görüşebilir

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de Perşembe günkü AB Dışişleri Bakanları Toplantısına video konferans yoluyla katılacak.

Görüşmenin Blinken ile gerçekleştirilen bölümünde, Türkiye’nin 11-12 Temmuz’da Vilnius Zirvesi’nde İsveç’in üyelik başvurusuna ilişkin kararının ardından Türkiye’nin gündeme gelmesi ve durum değerlendirmesi yapılması öngörülüyor.

AB Dışişleri Bakanları Toplantısının diğer gündem maddeleri arasında Rusya ve ekonomik güvenlik konuları ile Ukrayna, Çin, Tunus, Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerine yönelik takviyeler yer alıyor.

Görüşmenin bir kısmına Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da katılacak. Bu bölümde Ukrayna’nın ihtiyaçları ele alınacaktır.

cameliajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu