Haber

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye Döviz Korumalı Mevduattan Çıkacak

İSTANBUL Sanayi Odası Meclis toplantısına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin Döviz Korumalı Mevduata geçeceğini belirtti. Şimşek ayrıca, “Kripto parayla ilgili bir düzenleme yok, yakında meclise göndereceğiz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Sanayi Odası Meclis toplantısına katıldı. “Nitelikli, Sürdürülebilir, Rekabeti Yüksek Yeni Nesil Bir Sanayi İçin Yatırım ve Üretimin İhtiyacı Olan Mali Politikaların Önemi” konulu toplantıda konuşan Şimşek, “Küresel ticaret aslında 2023 yılında hiç büyümedi. Dolayısıyla yüzde 2’lik bir büyüme söz konusu” dedi. Yüzde -3 değerli olacak.Dünyada enflasyondaki düşüş, enflasyondaki düşüş devam ediyor.Küresel baktığınızda enflasyonun bu yıl yüzde 8.1’e düşmesi bekleniyor.2022’de yüzde 10 yüzde 9.8 civarındaydı.Klasik bir fark var gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında. Bizim için önemli olan küresel finansal. Gelişmiş ülkelerde koşullar itibarıyla enflasyon eğilimi. Burada enflasyonun 2.6’ya düşeceği öngörülüyor, bu da finansal koşullarda ciddi bir iyileşmeyi içeriyor. Küresel ekonomide savunma politikaları ticaret yeni değil, küresel mali krizden sonra daha da kötüleşti ve sadece mal ticaretiyle sınırlı kalmadı, aslında korumacılık artık yatırımlarda ve hizmetlerde bile var Dünya artık yeni bir normale dönüştü. Özellikle dost ülkelerden tedarik konusunda rakamlara da yansımaya başlayan yeni bir trend var. Bu artık değerli bir trend haline geldi. Yani aynı kulübe üye ülkeler arasında jeopolitik olarak uzak ülkelerden arz azalırken, jeopolitik olarak arz güçlü bir şekilde artıyor. “Türkiye’nin bu anlamda avantajları var” dedi.

“FİYAT İSTİKRARI SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMENİN ÖN ŞARTIDIR”

Fiyat istikrarının önemine dikkat çeken Şimşek, “Fiyat istikrarının olmadığı yerde öngörülebilirlikten bahsedilemez, makro finansal istikrardan bahsedilemez. Fiyat istikrarı bu programın özü ve önceliğidir. Çünkü fiyat istikrarını sağlayamazsak” İstikrar, hiçbir zaman istediğiniz gibi kaliteli, sürdürülebilir ve rekabetçi bir sanayi olmayacak, sadece bir yanılsama olacak, “Aralıklı dönemsel kazanımlar olacak. Kalıcı, sürdürülebilir yüksek büyümenin bir ön şartı var, o da fiyat istikrarı” dedi.

“DEPREM SÜREKLİ BİR ŞOKTUR”

Türkiye’nin bütçe açığının geçen yıl yüzde 1,7 olduğunu belirten Şimşek, “Aralık ayındaki rakamlara bakıyoruz ve ‘büyük bir harcama var’ diyoruz. Yok öyle bir şey diyemiyoruz, ihalesi yapılmış, süreci devam eden depremle ilgili harcamalar için bu kaynak ayrılmıştı ama yavaş yavaş harcamalar yapılıyor, biz o kaynağı ilgili kuruluşlara aktarmıştık ve devam ettirdik. Dolayısıyla geçen yıl bütçe açığı deprem hariç yüzde 1 seviyesindeydi. 7. Geçen yıl gelişmekte olan ülkelerde ortalama bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 5,5 oldu. Türkiye’de ise yüzde 5,5 oldu. Yüzde 1,7. Deprem geçici bir şok. Depremle ilgili harcamalar yapacağız, bu şok bir süre bizimle olacak ama geçici bir şok, kalıcı bir şok. Dolayısıyla şok değil. Bu aşamada maliye politikası konusunda endişeye gerek yok.Geçen yıl yaşanan şok dışında bütçede yaşanan bozulmayı telafi etmek için temmuz ayında kararlılıkla tedbir aldık ve bu nedenle bütçe açığı tahminlerin çok altında.Geçen yıl hedef yüzde 6,4, yaklaşık yüzde 10 oldu. Yılı yüzde 5,4 açıkla kapattık ama bunun neredeyse 2/3’ü depremden kaynaklandı” dedi.

“VERGİLERİN DOĞRU TOPLANMADIĞI ALANLARDA ÇABA GÖSTERECEĞİZ”

Şimşek, “Borç/milli gelir oranını yüzde 40’ın altında tutmak istiyoruz. Bunu nasıl başaracağız? Harcamaları rasyonelleştirerek vergi tabanını büyüteceğiz, genişleteceğiz. Yani vergi tabanını genişleteceğiz. Şu anda vergiler düzgün toplanmıyor.Bununla ilgili şu anda yoğun bir çalışma var, düzenleme “Bunu gerektiren konular var, gerektirmeyen konular var” dedi.

“KRİPTO YÖNETMELİĞİ’Nİ MECLİS’E GÖNDERİYORUZ”

Yapısal reformlara dikkat çeken ve örnekler veren Şimşek, “Orta vadeli programda reform programının olması beklentilere olumlu yansıyor. Bakın ilk reformlardan kolay bir tanesi, bununla ilgili bir düzenleme yok” dedi. kriptoyu yakında parlamentoya göndereceğiz.”

“DEĞİŞİM VOLATİLİYESİ İSTİKRARLI ÜLKELERLE GÖRE BENZER”

Şimşek, “Gelişmekte olan ülkeler bandına bakın, biz o bandın çok dışındaydık. Şu anda o bandın alt ucundayız. Yani Türk lirasında bir ay vadeli opsiyonların ima ettiği döviz kuru oynaklığı şu anda çok yüksek” dedi. Nispeten istikrarlı ülkelere benzer. Bir diğer amaç ise Döviz Korumalı Mevduat’ı kullanmaktır.” Borsa Korumalı Mevduat, Türkiye’de dezenformasyonla mücadeleyi zorlaştırıyor. Nakit transfer sistemini bozan, kamu tarafından kullanılmayan ve kamuya yük olan bir kaynaktır. Dolayısıyla buradan çıkmak bizim hedefimiz ama piyasaları bozmadan çıkacağız. Sabır ve zamanla KKM’den çıkacağız. “Yükseliş başladı, gördüğünüz gibi ağustos ayına göre çok ciddi bir düşüş var. Gerçekte düşüş elbette daha yüksek, dolar bazında da düşüş çok yüksek. Bu düşüş devam ediyor, önümüzdeki dönemde de devam edecek. Önümüzdeki günler” dedi.

kiziltepehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu