Ekonomi

İngiltere, çiftliklere erişim konusunda Kanada ile ticaret görüşmelerini durdurdu

İngiltere, tarım pazarına erişimin önemli bir anlaşmazlık olması nedeniyle Kanada ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerini durdurdu. Kanadalı yetkililer perşembe günü yaptığı açıklamada, 2022 yılının Mart ayında başlayan müzakerelerin, tarım pazarlarının açılması konusunda her iki tarafın da memnuniyetsizliği nedeniyle askıya alındığını duyurdu.

Müzakerelerin askıya alınması, İngiltere’nin Avrupa Birliği ticaret anlaşmalarından çıktıktan sonra Brexit sonrası yeni ticaret anlaşmaları yapma çabalarının bir parçası. Kanada Ticaret Bakanı Mary Ng’nin bir sözcüsü, İngiltere’nin, Kanada’nın tarım sektörünü etkileyen ve müzakerelerde ilerlemeyi engelleyen pazara erişim engellerini sürdürme kararından Kanada’nın hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Ticaret Bakanı Ng, Kanada’nın endişelerini iletmek için İngiltere Ticaret Bakanı Kemi Badenoch ile temasa geçti. Kanadalı çiftçiler, İngiltere’nin sığır eti üretiminde hormon kullanımını yasaklayan düzenlemeleri nedeniyle İngiliz sığır eti pazarından etkili bir şekilde yasaklanma konusunda özellikle endişelerini dile getirdi.

İngiliz hükümet sözcüsü, tatmin edici bir ilerleme sağlanamaması durumunda İngiltere’nin müzakereleri durdurma hakkını saklı tuttuğunu söyledi. Birleşik Krallık 2020 sonunda AB’nin ticaret anlaşmalarından ayrılmadan önce Kanada, serbest ticaret akışını sürdürmek için mevcut ticaret düzenlemelerini genişletmişti. Ancak peynire erişim gibi bazı anlaşmalar yenilenmeden sona erdi ve Kanadalı bir yetkili, İngiltere’nin müzakerelerdeki yavaş ilerlemesini bir faktör olarak gösterdi.

Her iki ülke de gelecekte müzakereleri yeniden başlatmaya istekli olduklarını ifade etti. Resmi rakamlar, 30 Haziran 2023’te sona eren yıl için iki ülke arasındaki toplam ticaretin 25,9 milyar £ (32,9 milyar $) mal ve hizmet olduğunu gösteriyor. Bu dönemde Kanada, İngiltere’nin 18. en büyük ticaret ortağı oldu. Kanada istatistiklerine göre İngiltere ile ticaret, 2022’de Kanada’nın toplam ticaretinin yalnızca %2,7’sini temsil ediyordu. Belirtilen döviz kuru 1 doların 0,7875 liraya eşit olduğuydu.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu