Haber

İzmit Körfezi’nde dip çamuru temizliği öncesi biyoçeşitlilik tespiti

– İzmit Körfezi’nde dip çamuru temizliği öncesi biyoçeşitlilik tespiti

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşibilir Okyar:

“Biyoçeşitlilik, bir ekosistemin sağlığını gösteren en önemli kriterdir”

“Umarız dip çamuru temizlendikten sonra bol bol yengeç, karides ve balıkla karşılaşırız”

KOCAELİ – Kocaeli’de İzmit Körfezi’nin doğu yakasında başlatılacak dip çamuru temizliği öncesi körfezdeki biyolojik çeşitliliğin belirlenmesi için akademisyenlerle birlikte çalışma başlatıldı.

Kocaeli’de İzmit Körfezi arıtma tesisleri ile donatılarak gri görüntüsünden kurtarıldı. Yavaş yavaş eski günlerine dönmekte olan İzmit Körfezi’nde kısa süre sonra dip çamurları temizlenmeye başlayacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi ile birlikte, açıklık öncesi İzmit Körfezi’ndeki biyoçeşitliliği belirleme çalışması yaptı. İzmit Körfezi’nin kurtarılması adına kıymetli olan dip çamuru temizleme projesinde sona gelindi. İki etaptan oluşan arıtma çalışmasının ilk etabı kapsamında, İstanbul’da 1 milyon 225 bin metrekarelik alanda toplam 9 milyon 462 bin 445 metreküp çamurun kaldırılması planlanıyor. doğu havzası.

Biyolojik çeşitliliğin tespiti

Dip çamuru temizliğinin İzmit Körfezi’ne katkılarını ve gelecekte olası olumlu etkilerini ortaya koymak amacıyla bölgedeki biyoçeşitlilik durumunun belirlenmesi için çalışma başlatıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen çalışma çerçevesinde İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’ne ait Yunus-S araştırma gemisi İzmit Körfezi’ne geldi. Yunus-S gemisi ile İzmit Körfezi’nin doğu havzasında numune alma çalışmaları yapıldı. Taban çamurunun çekileceği alanda üç örnekleme noktası belirlenmiş olup, çalışma alanı dışında bir referans örnekleme noktası belirlenmiştir. 4 noktada deniz suyunda değişken parametreler, besin tuzları, klorofil-a, bakteriyolojik testler, fitoplankton testleri, zooplankton testleri, balık ve bentik organizma çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar ile mevcut deniz biyoçeşitliliğinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Dip çamuru çıkarma işlemi öncesi yapılan çalışmalar, çamurun çekildiği dönem ve sonrası da dahil olmak üzere sonraki dönemlerde tekrarlanacaktır.

“İzmit Körfezi’ni yıllardır takip ediyoruz”

Bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi veren İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. biyolojik çeşitlilik, biyoçeşitliliği etkileyen faktörler, balık stoklarını etkileyen durumlar İzmit Körfezi’ni uzun yıllardır takip ediyoruz, “Doğal olarak İzmit Körfezi’ni çok iyi biliyorum. 2014 yılından beri takip ettiğimiz bir bölge. Biliyorsunuz Marmara Denizi son dönemlerde çeşitli sıkıntılar yaşıyor. Alg patlaması, müsilaj ve artan denizanaları bunların başında gelir. Biz de onları takip etmek için buradayız” dedi.

“Biyoçeşitlilik, bir ekosistemin sağlığını gösteren en değerli kriterdir”

Olası değişikliklerden bahseden Okyar, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı değerli bir çalışma başlatacak. İzmit Körfezi’nin doğu yakasındaki dip çamuru kaldırılacak. Çünkü biyolojik çeşitlilik tespit çalışmaları çok yoğun. değerlidir.Biyoçeşitlilik bir ekosistemin sağlığını gösteren en değerli kriterdir.Doğal olarak bu süreçte yani çamur temizleme sırasında ve sonrasında ekosistemde oluşacak değişimi belirlemeye çalışacağız.Yengeçlerle karşılaşmayı umuyoruz. , karidesler ve balıklar.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu