Haber

Norveçli şirket Kuzey Irak’ta petrol üretimini durdurdu

Bağdat yönetiminin uluslararası tahkim mahkemesinin kararıyla Kuzey Irak’tan Türkiye’ye petrol ihracatını durdurmasının ardından Norveçli DNO şirketi bu bölgedeki üretim faaliyetlerine son vermeye başladı.

Bağdat, Ankara’nın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (İKRG) topraklarından gelen petrolü Bağdat’ın onayı olmadan Kerkük-Ceyhan boru hattı sınırından geçirerek Türkiye ile Irak arasındaki anlaşmayı bozduğunu savunuyordu. İlgili davanın ele alındığı Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Tahkim Merkezi, Bağdat’ın iddiasını haklı buldu. Reuters’in haberine göre Türkiye, Irak’a 1,5 milyar dolar tazminat ödemeye karar verdi.

Irak’ın geçen hafta uluslararası bir tahkim kararıyla ihracatı durdurmasının ardından DNO, ürettiği petrolü Kuzey Irak’taki depolarına yüklemeye başladı. Ancak bu tankların ancak birkaç günlük üretimi depolamaya yetecek kapasiteye sahip olduğu belirtildi.

DNO: Zamanlama açısından talihsiz

DNO İcra Kurulu Lideri Bijan Mossavar Rahmani, özellikle “dünya genelinde devam eden arz sıkıntısının petrol fiyatları üzerindeki olası etkisi ve küresel finans piyasalarındaki kırılgan dönem” dikkate alındığında gelinen noktanın “talihsiz” olduğunu söyledi.

Bağdat yönetiminin Cumartesi günü aldığı kararla, KBY ve Kerkük’ün kuzeyindeki sahalardan Türkiye’ye günlük yaklaşık 450 bin varil petrol arzı durduruldu. Kriz, bölgedeki petrol şirketlerini de zor durumda bıraktı.

DNO, Tawke ve Peşkabir sahalarında 2022 yılında günde ortalama 107 bin varil petrol üretildiğini bildirdi. Bu, ihraç edilen toplam Kuzey Irak petrolünün dörtte birine denk geliyor. DNO, akış durdurulmadan önce söz konusu boru hattının Kuzey Irak’tan günde yaklaşık 400 bin varil, Irak’ın geri kalanından ise 70 bin varil petrolü dünya pazarlarına taşıdığını bildirdi.

Türkiye: Irak da tazminat ödeyecek

Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi’ndeki dava sürecine ilişkin dün Türkiye’den bir açıklama geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, söz konusu davada hakem heyetinin Irak’ın beş talebinden sadece birini kabul ettiğini, dördünü ise reddettiğini bildirdi.

“Ülkemizin taleplerinin büyük bölümünü kabul ederek Irak’ın bu ihlaller nedeniyle Türkiye’ye tazminat ödemesini emretti” diyen Bakanlık, Bağdat’ın ödeyeceği tazminat miktarı veya ihlalin niteliği hakkında bilgi vermedi.

Bakanlık ayrıca, “Türkiye, her zaman olduğu gibi uluslararası hukukun gereklerini yerine getirmeye ve ihtilafın ana tarafları arasında kalıcı bir çözüme ulaşmak için her türlü katkıyı yapmaya hazırdır.”

DW,rtr / CO,HS

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

kabatas-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu