Haber

TÜSİAD Başkanı: Ülkemizin geleceğine güvenelim

Türk Teşebbüs ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve TÜSİAD’ın ‘Anadolu Buluşmaları’nın üçüncü aktifliği, Kayseri’de düzenlendi.

Etkinliğe TÜSİAD İdare Konseyi Lideri Orhan Turan, TÜRKONFED İdare Heyeti Lideri Süleyman Sönmez, ORFİSED İdare Heyeti Lideri Soner Türküm ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

TÜSİAD İdare Heyeti Lideri Orhan Turan, Siyasi partiler, iş dünyası örgütleri, sendikalar, gençler üzere farklı bölümlerle buluşmalar gerçekleştirdik. Ülkemizin ve vatandaşlarımızın geleceğini inşa etme vizyonumuzun altındaki temel motivasyon; herkes için refah, herkes için gelişme ve herkes için kalkınmadır. Hayal ettiğimiz Türkiye, üç sütun üzerinde yükseliyor. Birinci sütun; beşeri sermayemiz ve geleceğimiz olan insanımızın yetkinliklerinin geliştirilmesi. İkinci sütun; bilim, teknoloji ve inovasyonun hayatımızın her noktasına sirayet etmesi. Üçüncü sütunsa iktisattan hukuka ve demokrasiye kadar tüm alanlarda muteber, adil, kapsayıcı kurumlar ve kuralların hayata geçirilmesidir. Artık günümüzde büyüyen refahın kaynağı, bu üç sütunun kurumsallaşmasında yatmaktadır. Bu nedenle refah düzeyimizi yükseltmenin yolu maddi olmayan bu üç alana yatırım yapmaktan geçiyor. dedi.

“Ülkemize güvenelim”

Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılına yaklaşıldığını kaydeden Turan, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına yaklaşırken Anadolu’nun çok kültürlü yapısı, dinamik ve girişimci ruhu, Ata’mızın açtığı yolu ve gösterdiği maksatları kılavuz edinerek büyük bir atılım yapmaya hazır durumdadır. Kâfi ki hayallerimizden vazgeçmeyelim; potansiyelimizden kuşku etmeyelim. Zorluklarla baş etme konusunda tecrübeli, krizlere sağlam, adaptasyon kabiliyeti yüksek, dinamik bir ülkeyiz. Ülkemizin geleceğine güvenelim. İtimadı, kurumlara ve kurallara dayalı olarak inşa ederek günümüz dünyasının türlü belirsizliklerinde yolumuzu kaybetmeden ilerleyebiliriz. Gençlerimizin önüne umutlu bir gelecek koymak hepimizin sorumluluğu. diye konuştu.


“Çalışanlar kendi niteliklerine uygun iş bulamıyorlar”

Bugünün ekonomisinin bilgiye dayalı ve yüksek katma değerli üretim üzerine kurulu olduğuna değinen Turan, Yetkin, düzgün yetişmiş, insan kaynağı olmadan hayalimizdeki Türkiye’nin de olmayacağını bilmemiz gerekiyor. İş insanları olarak bizler bir ortaya geldiğimizde kurdaki dalgalanmalar, yüksek enflasyon ve finansmana erişim sorunu üzere konjonktüre ilişkin gündem hususlarının yanı sıra en çok konuştuğumuz bahislerden biri de yeterli yetişmiş insan kaynağının eksikliği. Öte yandan çalışanlar da kendi niteliklerine uygun iş bulamıyorlar. Genel işsizlik oranı yüzde 10, genç işsizlik oranı ise yüzde 20. Hem eğitim hem de istihdam siyasetimizi bu potansiyeli yanlışsız harekete geçirebilmek tarafından ele almalıyız. Pırıl pırıl gençlerimizi kaybetmemek için onlara fırsat eşitliği sunan, kendilerini özgürce geliştirip tabir edebilecekleri, yaşamak isteyecekleri bir ülke iklimi sunmalıyız.açıklamasında bulundu.

“Mülteci muahedesinin sürmesi sakıncalı hale geldi”

Mülteci konusuna da değinen Turan,Türkiye’yi jeopolitik taraftan bir tampon bölgeye çeviren, pek çok vilayetimizde demografik istikrarları de bozan mülteci muahedesinin sürmesi giderek daha sakıncalı hale geldi. Alışveriş bağlantısı modelinin artık sona ermesi ve Türkiye ile Avrupa Birliği ortasında entegrasyonu hedefleyen, paha ve kural temelli bağın tekrar canlandırılması gerektiğine inanıyoruz. Bugünün dünyasında demokrasileri zorlayan yapısal meselelerin tahlilinin; emniyetli ve uygun tasarlanmış kurum ve kurallardan geçtiğine, bu tahlile de global uzlaşıyla varılabileceğine inanıyoruz. Bu nedenle ülkemizde olduğu kadar dünyada da liberal demokrasilerin ve hukukun üstünlüğü anlayışının şimdiki meselelere tatminkar tahliller üretebilmesini önemsiyoruz.dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu