İş

UEZ 2023’te liderler gelecek gündemlerini açıkladı

“Türk İş Dünyasının Gelecek Modeli: Amaç Odaklı Liderlik ve Strateji” oturumunda,  iş dünyasının önde gelen şirketlerinden; İnsan kaynaklarının geliştirilmesinden liderliğe, sürdürülebilirlikten döngüsel ekonomiye, eğitimden spora kültür ve sanatın gelişimi için hangi alanlarda sorumluluk almaları gerektiği ve bu konularda hangi somut ve yüksek hedeflere odaklanmaları gerektiği masaya yatırıldı. .

 

Moderatörlüğünü Deloitte Türkiye CEO’su Başak Vardar’ın yaptığı oturuma Temel Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begüm Doğan Faralyalı katıldı.

 

Başak Vardar: “Liderler artık toplumun ve gezegenin refahını da düşünmeli”

Deloitte Türkiye CEO’su Başak Vardar, “Hızlı değişimin yaşandığı günümüz iş dünyasında şirketler verimliliklerini ve kârlarını artırmak için yeni iş modellerini konuşuyor. Şirketler, tüm paydaşlarının değişen ihtiyaçları doğrultusunda amaca yönelik, sürdürülebilir, doğaya saygılı ve topluma faydalı konulara değer vermektedir. Günümüzde kâr ve hedefin birlikte ele alındığı bir yönetim anlayışı hakimdir. Marka algısı, piyasa değeri, verimlilik ve uzun vadeli değer yaratma da bir adım önde. Amaç odaklı liderlik, tüm paydaşların belirli bir amaca ulaşmasını ifade eder. “Başkanların amacı artık sadece kendi çalışanlarının değil, toplumun ve gezegenimizin güzelliğini de içermelidir” dedi.

 

Ali Sabancı: “İşletmelerin güven ve umut kavramlarında derinleşmesi gerekiyor”

Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı: “İnsanların biz iş insanlarından iki beklentisi var: Birincisi üreticinin de tüketicinin de kendine güven duyması, ikincisi umut edebilmek, yani geleceği hayal edebilmek. Biz üreticiler olarak bu konularda kendimizi derinleştirebilirsek tüketicinin ne istediğini daha doğru anlarız. İnanç, müşteriyi daha iyi anlamakla mümkün olur. Kulakla dinleme meselesi sadece tüketicilerle sınırlı değil. Bu aynı zamanda üretici taraf için de geçerlidir. İnsanların önünü açabilmek, büyük bir liderlik işaretidir. Şefkat ve üretkenliğin zıt şeyler olmadığını düşünüyorum. Merhamet ve empati üretkenliğin önünde duran bir şey değildir. Çalışanlar işin merkezinde yer alıyor ve tek yapmamız gereken onların yolundan çekilmek.”

 

Ali Ülker: “Gençler çalışmak için topluma katkı sağlayan firmaları tercih etmeye başladı”

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Lideri Ali Ülker, “Geleceğin şirket modelinde liderlik farklı bir boyut kazanmaya başladı. ‘Bütçe kutsaldır’, ‘satışları artırmalıyız’, ‘kâr odaklı çalışmalıyız’ gibi herkesin bildiği laflar artık dünyada çağ dışı kaldı. Çalışanlar üzerinde inanç oluşturmak ve farklı bir ilham kaynağı yaratmak, liderlik kavramını farklı bir boyuta taşıyabilir. Çeşitlilik, çeşitlilik, kapsayıcılık ve şeffaflık gençler için çok değerli kavramlar haline geldi. Kâr nihai analiz değildir. Temel amaç ve amaç şirket çalışanlarını bir araya getirmektir. Gençlerin iş başvurusunda bulunurken merak ettikleri nokta bu şirketin topluma dönüş için ne yaptığıdır. Toplum için geri dönüşüm çok değerlidir. Gençler topluma katkı sağlayan ve topluma katkı sağlayan şirketlerde çalışmak istiyor. Etik maliyetlerin duyurulması hem topluma hem de çalışanlara yol göstermesi açısından çok değerli olduğu kadar, insanları takdir etmek, alkışlamak ve değer vermek de bir o kadar önemlidir.”

 

Begüm Doğan Faralyalı: “Kadın liderlere her yerde daha çok ihtiyacımız var”

Doğan Holding Yürütme Kurulu Başkanı Begüm Doğan Faralyalı, “Dünyada çok ilginç bir dönemden geçiyoruz. Küresel sistemin buzullara çarpması, dönüşmesi ve gelişmesi gereken bir çağdayız. Bugün tam anlamıyla içselleştiremediğimiz birçok krizle karşı karşıyayız. Birleşmiş Milletler raporuna göre 2050 yılında doğal afetler nedeniyle 1,2 milyar insan göç etmek zorunda kalacak. Bugün bu durumdan dolayı küresel ekonomik kayıp 312 milyar dolar. Eşitsizlik sorunumuz var. Bütün bunlar korkutucu bir boyuta geldi. Hiçbir zaman bugünkü kadar ortak bir kaderi paylaşmamıştık. İnsanlar olarak, bugün birbirimize çok bağımlıyız ve birbirimize bağımlıyız. Biz ancak en zayıf halkamız kadar güçlüyüz. Sürdürülebilirliği içselleştirmiş bir iş dünyası vazgeçilmez hale geldi. Gayri safi milli hasıla aslında insanların refahını yansıtmaz ve ölçemediğimizi iyileştiremeyiz. İnsanlık olarak yeni bir hırsa ve yeni bir liderlik tanımına ihtiyacımız var. İçten dışa daha fazla liderlik eden insanlara ihtiyacımız var. Kendi değerinin farkında olan ve onlarla uyum içinde yaşayan, sadece aklıyla değil, kalbiyle de hareket eden bir liderlik anlayışına ihtiyacımız var. En çok da her yerde kadın başkanlara ihtiyacımız var. Muhtemelen, liderlikte bariz dengeyi sağlayabilirsek, hepimizin istediği daha istikrarlı bir dünyaya sahip olabiliriz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu