Haber

Alman Ceo’lar Çin-Almanya İlişkilerinin Pragmatik Olması Gerektiğini Savundu

Almanya’nın Duisburg kentinde Çin-Avrupa Demiryolu Ekspresi (Chongqing) tarafından işletilen Çin-Avrupa yük trenlerinin 10.000’inci seferinin karşılama merasiminden bir sahne, 11 Temmuz 2022. (Fotoğraf: Ren Pengfei/Xinhua)

BERLİN, 11 Kasım (Xinhua) — Almanya’nın günlük gazetelerinden birinde Perşembe günü yayımlanan bir ortak görüş makalesinde, aralarında BASF ve Siemens’in de bulunduğu Almanya’nın önde gelen şirketlerinin bazılarının liderleri, Çin ile ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmeye yönelik pragmatik bir yaklaşım çağrısında bulundu.

Görüş yazısında Alman şirketlerinin dinamik biçimde genişleyen Çin pazarındaki varlığının Alman ekonomisinin çıkarlarına da hizmet ettiği kaydedildi. Merck, Bosch, Trumpf, Heraeus, Schaeffler ve Hamburg Limanı liderleri tarafından ortaklaşa kaleme alınan makale, Almanya’nın Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinde yayınlandı.

Makalede, şirket önderlerinin, Çin ile ikili iş ilgilerini genişletmenin karşılıklı avantajları olarak gördükleri sıralanıyor. İş insanları, Almanya açısından yararların, oburunun yanı sıra, Çin ile ilgili ekonomik faaliyetlerle irtibatlı işlerin sayısıyla ölçülebileceğini belirtti.

Bu yıl, Çin ile Almanya ortasında diplomatik bağların kurulmasının 50. yıl dönümü kutlanıyor. Makalede, bu 50 yıl boyunca Çin’in “800 milyon insanı yoksulluktan kurtarıp modern bir orta sınıfa taşıyarak muazzam bir büyüme kaydettiği” belirtildi. Almanya’nın bu gelişmeye teknoloji transferleri, ihracat ve yatırımlarla katkıda bulunduğu da makalede yer aldı.

Havadan çekilen fotoğrafta Çin’in güneyindeki Guangdong eyaletinin Zhanjiang kentinde bulunan inşa halindeki BASF Zhanjiang Verbund tesisleri görülüyor, 27 Eylül 2022. (Fotoğraf: Xinhua)

Şirket liderleri, ivmeyi korumak için hem Almanya hem de Avrupa Birliği (AB) düzeyinde Çin’e pragmatik, çıkar temelli bir yaklaşım görmek istiyor. Makalede, “Çin’e sırt çevirmek bizi bu fırsatlardan mahrum eder” tabiri yer aldı.

Makale, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un ilk resmi Çin ziyaretinden bir hafta sonra yayımlandı. Kendisine BASF CEO’su Martin Brudermueller de dahil olmak üzere üst seviye Alman iş dünyası temsilcileri eşlik etmişti.

Görüş yazısında, “iklim değişikliğiyle mücadelede doğal ortaklar” olan iki ülke ortasındaki karşılıklı fayda sağlayan yeni işbirliği alanlarından biri olarak iktisadın ve toplumun sürdürülebilirliğinin altı çizildi.

Çin’in doğusundaki Shanghai’da düzenlenen 4. Çin Memleketler arası İthalat Fuarı’nın (CIIE) Medikal Cihazlar ve Sağlık Ürünleri Sergi Alanı’ndaki bir Siemens PET/CT aygıtı, 6 Kasım 2021. (Fotoğraf: Zhang Yuwei/Xinhua)

Görüş yazısında, genişleyen bir Çin pazarındaki ölçek ekonomilerinin, tehlikeli derecede iklim değişikliğinden kaçınmak için vazgeçilmez olan yeni iklim dostu teknolojilerin piyasaya sürülmesini hızlandırmaya yardımcı olabileceği kaydedildi.

Halen Almanya, Çin’in Avrupa’daki en değerli ticari ortaklarından biri. Çin ise peş peşe altı yıldır Almanya’nın en büyük ticari ortağı pozisyonunda bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu